perjantai 12. heinäkuuta 2019

Irti pahasta tavasta

4 tehokasta tapaa päästä pahasta tavasta by Jim Rohn


Mitkä tunteet oikeasti laittavat ihmiset poistumaan mukavuusalueeltaan?

Kukaan ei varmasti ymmärrä yhtä hyvin kuin minä, miten vaikea on muuttaa vanhaa ja sitkeää tapaa. Mutta tapa alkaa muuttua, kun me muutamme lähestymistapaamme.

Useimmat meistä eivät koe mullistavaa muutosta. Monelle se on kehittyvä prosessi miltein näkymättömin muutoksin. Me vain tuupimme itseämme eteenpäin oikeaan suuntaan muodostaen parempia tapoja.

Mutta mikä oikeasti saa meidät huomaamaan? Mikä oikeasti saa meidät pudottamaan vanhat tapamme ja toimimaan?


1. Itseinho.
2. Päätöksen teko selkä seinää vasten.
3. Halu, joka ei sammu.
4. Päätös toimia tai kuolla.

Tunteet ovat voimakkain voima sisällämme. Tunteiden voiman kourissa ihminen voi kehittää urhoollisen (kuten myös sivistymättömän) tavan toimia. Ihmiskuntaa itseään voidaan määritellä älykkääksi inhimillisten tunteiden kanavaksi. Tunteet ovat polttoaine ja mieli on kuljettaja, jotka yhdessä ajavat sivistyneen kehityksen laivaa.


Tässä lainauksessa Jim Rohnin 7 strategiaa vaurauteen ja onneen, hän kuvailee neljä perustunnetta, jotka voivat käynnistää uskomattoman toiminnan. Sinä päivänä, kun kanavoit nämä tunteet ravitsemaan halujasi, se päivä mullistaa elämäsi.


1. Inho
Inhoa ei yleensä ajatella positiivisessa mielessä. Ja kuitenkin oikealla lailla kanavoituna se voi muuttaa ihmisen elämän. Ihminen, joka tuntee inhoa on saavuttanut pisteen josta ei ole paluuta. Hän on valmis lopettamaan kujanjuoksun ja sanomaan, “Minulle riitti!” Näin minä sanoin monen nöyryyttävän kokemuksen jälkeen. Olin 25-vuotias kun sanoin, “En halua enää elää näin. Olen kyllästynyt olemaan rahaton. Olen saanut tarpeekseni häpeästä ja valehtelusta.”
Kyllä, inhosta tulee tuloksellinen tunne, kun ihminen on saanut tarpeekseen.
He ovat saaneet tarpeekseen keskinkertaisuudesta, inhottavista pelon tunteista, kivusta ja nöyryytyksestä. He päättävät etteivät aio enää elää näin. Voit kutsua sitä monella tavalla, minulle riitti- päiväksi, ei enää koskaan-päiväksi, olen saanut tarpeekseni päiväksi. Miksi ikinä sitä kutsutkaan se on voimallista! Mikään muu ei ole niin elämää muuttavaa kuin vatsaa vääntävä inho!


2. Päätös
Useimmat meistä pitää painaa selkä seinää vasten, että teemme päätöksen. Ja kun saavutamme tämän pisteen meidän täytyy käsitellä niiden tekemisen tuomia ristiriitaisia tunteita. Olemme tulleet tien haaraan. Haaroja voi olla kaksi, kolme tai jopa neljä. Ei ihme, että päätöksen tekeminen tekee solmun vatsaan, pitää meidät hereillä yöllä tai saa kylmän hien nousemaan.

Elämää muuttavien päätösten tekemistä voidaan verrata sisällissotaan. Tunteiden ristiriitaisia armeijoita, joilla jokaisella oma syiden varasto kamppailemassa keskenään johtoasemasta mielessämme. Ja tästä johtuvat päätökset olivat ne sitten rohkeita tai arkoja, tarkkaan mietittyjä tai impulsiivisia voivat johtaa toimintaan tai sokaista sen. Tämä on ainut neuvo jonka voin antaa päätöksen teemiseen:
Mitä ikinä teetkin, älä leiriydy tienhaaraan. Päätä. On paljon parempi tehdä väärä päätös, kuin jättää tekemättä ollenkaan. Jokaisen meistä tulee kohdata oma emotionaalinen myllerrys ja selvittää tunteemme.


3. Halu
Miten halu hyödyttää? En tiedä voiko tähän suoraan vastata, koska siihen on niin monta tapaa. Mutta kaksi asiaa halusta tiedän:

a. Se tulee sisältä päin ei ulkoa
b. Sen voi käynnistää ulkoinen voima

Melkein mikä vain voi laukaista halun. Siihen vaikuttaa yhtä paljon ajoitus kuin valmistautuminenkin. Se voi olla laulu, joka riipaisee sydämestä. Se voi olla mieleenpainuva saarna. Se voi olla elokuva, keskustelu ystävän kanssa, yhteenotto vihollisen kanssa tai karvas kokemus. Jopa kirja tai artikkeli, kuten tämä, voi laukaista sisäisen mekanismin joka saa ihmisen sanomaan, “Minä haluan sen nyt!”

Tämän vuoksi sillä aikaa kun etsit “kuumaa katkaisinta” puhtaaseen raakaan haluun, toivota tervetulleeksi elämääsi jokainen positiivinen kokemus. Älä pystytä muuria suojelemaan sinua elämän kokemuksilta. Sama muuri joka pitää poissa pettymykset, pitää poissa myös rikastuttavien kokemusten valon. Joten anna elämän koskettaa. Seuraava kosketus voi olla se joka muuttaa elämäsi.

4. Toimintapäätös
“I will.” (minä tulen tekemään) ovat kaksi englannin kielen potentiaalisinta sanaa. Benjamin Disraeli, englantilainen valtionmies sanoi kerran, “ Mikään ei voi vastustaa ihmisen tahtoa joka jopa paaluttaa olemassa olonsa tarkoituksensa laajuudessa. “ Toisin sanoen kun joku tekee päätöksen “ toimi tai kuole”-hetkellä, mikään ei voi pysäyttää häntä.

Vuorikiipeilijän sanoin, “ Tulen kiipeämään vuorelle. Minulle on kerrottu, että se on liian korkea, liian kaukana, liian jyrkkä, liian kivinen, liian vaikea. Mutta se on minun vuoreni. Minä tulen kiipeämään sinne. Tulet pian näkemään minut heiluttamaan huipulta, tai et näe minua enää, sillä ellen saavuta huippua en tule takaisin. Kuka voi väittää vastaan tällaiselle päätökselle?

Kun vastassa on raudanluja päättäväisyys, voin nähdä ajan uskon ja tilanteen saavan aikaan hätiköidyn neuvottelun ja päätöksen. “Annetaan hänen pitää unelmansa. Hän sanoi saavuttavansa sen tai kuolevansa yrittäessään.”

Paras määritelmä “päättämiselle” jonka olen koskaan kuullut, kuulin koulutytöltä Foster Cityssä, Kaliforniassa. Vuosia sitten olin luennoimassa menestyksestä terävälle koululaisryhmälle. Kysyin, “Kuka tietää mitä “päättäminen” tarkoittaa?” Muutamia käsiä nousi ja sain aika hyviä määritelmiä, mutta viimeinen oli paras. Ujo tyttö takarivistä nousi ylös ja sanoin hiljaa: 


“Minusta päättäminen tarkoittaa sitä että lupaat itsellesi ettet koskaan luovuta.” 

Juuri näin! Tämä on paras määritelmä jonka olen koskaan kuullut: Lupaa itsellesi ettet koskaan luovuta.

Mieti! Miten pitkään vauvan tulisi yrittää opetella kävelemään? Miten pitkän ajan antaisit keskiverto vauvalle aikaa ennen kuin sanoisit, “No niin se oli siinä, sinulla oli mahdollisuus? Mielestäsi se on hullua? Tietenkin se on. Jokainen äiti sanoisi, “ vauvani jatkaa yrittämistä kunnes hän oppii kävelemään!” Ei ihme että jokainen kävelee.

Tämä on tärkeä oppi. Kysy itseltäsi, “ Miten pitkään aion työskennellä saavuttaakseni unelmani? Suosittelen että vastaat, “ Niin pitkään kuin se vaatii.” 

Tästä näissä neljässä tunteessa on kysymys.

alkuperäinen teksti: https://www.jimrohn.com/the-4-powerful-ways-to-change-a-bad-habit/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti