perjantai 14. lokakuuta 2016

Veri-aivoeste

Veri-aivoeste
(David Stewart, PhD, R.A)

Vuosikymmenia on ajateltu, että interstitiaalinen kudos aivoissa estää aineiden kulkeutumisen aivojen neuroneihin sekä selkäydinnesteeseen. Esteen sijaan, meidän tulisi kutsua sitä seulaksi tai suodattimeksi, jonka läpi pääsee vain tietyn kokoiset molekyylit.

Kemoterapiassa käytettyjen aineiden monet molekyylit ovat liian suuria ohittamaan veri-aivoesteen (seulan), jonka takia lääkärit sanovat, että kemoterapia ei useasti toimi aivosyövän hoidossa. Jotkut pienimmät molekyylit pääsevät läpi, mutta ei kaikki tarvittavat aineet.

Tutkijatkaan eivät tiedä varmaksi, mutta ovat todistaneet sen, että jos haluaa ohittaa veri-aivoesteen, niin molekyylit täytyy olla 800-1000 atomimassayksikköä (amu) tai pienempiä kooltaan, jotta se onnistuisi läpäisemään veri-aivoesteen.
Rasvaliukoisuus on myös yksi tekijöistä, joka helpottaa veri-aivoesteen läpäisemistä. Vesiliukoiset molekyylit eivät yleensä pääse aivokudokseen, vaikka olisivatkin pieniä kooltaan. Eteeristen öljyjen molekyylit ovat pieniä, mutta myös rasvaliukoisia.

Itse asiassa, eteeristen öljyjen molekyylit ovat 500amu tai pienemmät. Sen takia ne ovat myös aromaattisia. Aromaattiseksi sanotaan aineita, joiden molekyylit ovat niin pieniä, että ne menevät ilmaan, sieltä nenään ja ne tunnistetaan hajuksi tai tuoksuksi.

Tämän takia ruoanlaittoon tai hierontaan käytettävät öljyt, kuten maissi, maapähkinä, seesaminsiemenet, saflori, saksanpähkinä, manteli, rypsiöljy, oliivi jne. Ne ovat tehty siemenistä, joten tällöin ne eivät ole aromaattisia. Totta kai ne tuoksuu, mutta et pysty tunnistamaan niiden tuoksua yhtä nopeasti huoneen toisesta päästä kuin esim. jos aukaistaan piparminttu, iisoppi tai kanelinkuori eteerinen öljy.  Eteeriset öljyt pystyvät läpäisemään veri-aivoesteen.

Tämä asia tekee niistä ainutlaatuisen, koska eteeriset öljyt pystyvät vaikuttamaan olotilaamme fyysisellä tasolla mutta myös tunnetasolla, joka on usein se syy fyysiselle ongelmalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti